impact-WT1190F

Unde sunt cei mai destepti copii din lume?

Nu exista un raspuns simplu care sa defineasca cu exactitate termenul “destept”. In zilele noastre, inclinam sa credem ca nu putem spune nivelul de inteligenta doar pe baza IQ-ului, deoarece, in timp ce acest test este excelent in masurarea mintii, un numar al IQ-ului nu pare a prezice cu certitudine nivelul de inteligenta general.

Apoi, exista si alt sistem de masurare ale inteligentei, numit “factorul g”, care a fost descris pentru prima data de catre psihologul britanic Charles Spearman in 1904 si se refera la fenomenul prin care copiii au tendinta de a rezolva mai bine un anumit subiect, dar si la tendinta de a excela in alte domenii. In termeni simpli, exista o corelatie pozitiva intre performanta copiilor la diferite teste scolare care nu au legatura doar cu un anumit subiect. Acum, daca ne dorim sa aflam care este “factorul g”, exista cateva teste internationale care aduna date la un loc despre performantele copiilor- date care provin, de obicei, de la rezultate la matematica, stiinte si citire. Printre cele mai cunoscute astfel de teste se numara si TIMSS dar si PIRLS, ambele conduse de US National Centre for Education Statistics, care evalueaza performanta copiilor de clasa a 4-a.

Dupa cum s-a dovedit, oamenii de stiinta au descoperit ca aceste sisteme de comparatie a inteligentei sunt destul de bune la masurarea factorului g, astfel ca se poate presupune unde se gasesc cei mai inteligenti copii din lume.

Deci, ce arata studiul?

Potrivit datelor, elevii din Shanghai-China au cele mai mari performante de inteligenta, inregistrand scoruri peste medie in domenii precum matematica, citire si stiinta. De asemenea, copii inteligenti se gasesc si in Singapore, Hong-Kong, Japonia, Coreea si Finlanda. Si, chiar daca nu avem incredere in factorul g, sistemele de educatie au tendinta sa varieze extrem de mult in lume. De exemplu, Finlanda lucreaza la a scapa de subiectele individuale, concentrandu-se in schimb asupra fenomenelor naturale si a altor subiecte stiintifice. Cine stie? Poate ca aceasta schimbare radicala a curriculum-ului scolar ar putea face ca, copiii din Finlanda sa se afle pe primul loc in topul celor mai inteligenti copii din lume.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *