Totul despre radarul care detecteaza alcoolemia

Drink and Car Keys
Drink and Car Keys

Sistemul este unul destul de asemanator cu sistemul radar. Acesta trimite o raza laser catre automobil care se intoarce la sistem pentru a determina viteza cu care masina se deplaseaza. Pe acelasi principiu functioneaza si sistemul radarului care detecteaza alcoolemia soferilor, doar ca metoda este putin diferita.

Radarul a fost conceput initial cu scopuri militare sau pentru actiuni de risc ridicat. Acesta putea detecta substante explozive sau substante toxice. O echipa de la Universitatea Tehnica Militara din Varsovia a dezvoltat sistemul astfel incat sa poata fi folosit in detectarea soferilor care se urca la volan sub influenta bauturilor alcoolice.

Sistemul functioneaza prin trimiterea unei raze laser catre cabina unui automobil, raza de laser se intoarce fiind reflectata de geamurile masinii. Aparatul apoi analizeaza raza laser intoarsa pentru a determina concentratia de alcool din aerul aflat in cabina masinii. Acesta nu va trimite automat o amenda catre adresa soferului, ci  in schimb va trimite o fotografie catre un echipaj de politie care realizeaza un filtru de verificare. Daca masina este detectata ca avand vapori de alcool va indica echipajului de politie sa opreasca masina. Acestia vor supune mai apoi soferul unei verificari cu etilotestul pentru a putea determina daca acesta a consumat sau nu bauturi alcoolice inainte de a se urca la volan. Vaporii ar putea fi expirati de pasageri, de aceea oprirea si verificarea soferului este impusa pentru a nu trimite amenzile automat acasa.

In momentul actual sistemul se afla in dezvoltare si este foarte precis. Se lucreaza la realizarea unui radar de dimensiuni mici pentru a putea fi folosit de echipajele de politie de pretutindeni.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *