Totul despre Eva

Totul despre Eva

„Totul despre Eva” este un film american comedie – drama din 1950, scris si regizat de Joseph L. Mankiewicz, de productie ocupandu-se Darryl F. Zanuck. Scenariul este bazat pe povestirea din 1946 de Mary Orr, „Intelepciunea lui Eve”, desi aceasta nu a primit credit.

Filmul o are pe Bette Davis in rolul principal, care o interpreteaza pe Marco Channing, o actrita de Broadway foarte aclamata, dar trecuta de prima tinerete, in timp ce Anna Baxter o joaca pe Eve Harrington, o tanara si ambitioasa fana care se baga in viata lui Margo, ajungand sai ameninte cariera si relatiile personale. Din distributie mai fac parte George Sanders, Celeste Holm, Hugh Marlowe, Barbara Bates, Gary Merrill si Thelma Ritter, precum si Marilyn Monroe, in unul dintre primele ei roluri importante.

Laudat de critici inca de la lansare, pelicula „Totul despre Eva” a fost nominalizata pentru 14 premii Oscar, o realizare care nu a fost intrecuta pana in 1997, cand „Titanic” a obtinut mai multe; filmul avea sa castige sase premii, inclusiv pentru „Cel mai bun film”. Pana in prezent, acesta continua sa fie singurul film din istoria premiilor Oscar care a primit patru nominalizari pentru interpretarile actritelor (Davis si Baxter pentru rol principal, Holm si Ritter pentru rol secundar). „Totul despre Eva” a fost introdus in 1990 in Registrul National de Film, fiind printre primele 50 de filme inregistate. De asemenea, productia a fost inclusa si pe locul 16 in clasamentul din 1998 a „Celor mai bune 100 de filme americane”, lista realizata de catre Institutul American de Film”.

Dupa ce a aparut in „Totul despre Eva”, Bette Davis i-a spus regizorului Joseph L. Mankiewicz: „M-ai inviat din morti”, care ar putea sa sune putin exagerat, insa descrie situatia destul de bine. Dupa ce fusese cea mai aclamata actrita a anilor 1930 si pentru o perioada a anilor 1940, calitatea filmelor in care aparea Davis a inceput sa scada, pana cand a aparut in aceasta pelicula. Interpretarea ei s-a dovedit a fi un comeback de succes, oferindu-i a opta nominalizare la Oscar din cariera.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *