hotelbaril.ro

Tara Hategului, locul care te poarta pe urmele legendelor, vulcanilor si dinozaurilor pitici

Tara noastra este plina de bogatii si destinatii incredibil de frumoase, motiv pentru care trebuie sa le dam ocazia copiilor nostri sa isi cunoasca locurile natale. Daca Brasovul sau litoralul sunt destinatii arhicunoscute pentru majoritatea familiilor, merita sa pornim in explorarea unor zone mai indepartate sau mai putin cunoscute. Efortul ne va fi rasplatit, fara indoiala, cu multiple satisfactii.

O asemenea experienta ne-o ofera Tara Hategului. Aceste plaiuri sunt cu totul aparte fata de ceea ce suntem obisnuiti, atat ca peisaje cat si la nivel energetic. Practic este locul de unde a plecat istoria poprului roman. O vizita la Sarmizegetusa Regia te transpune inapoi in timp si vei simti cum spiritul dacilor liberi inca salasluieste pe aceste meleaguri. Mai apoi, Sarmizegetusa Ulpia Traiana este o o alta experienta inedita, fiind cetatea realizata de romani aici, pe plaiurile noastre.

Ti-am starnit interesul? Dupa ce ai gasit o cazare Hateg hotel convenabila, iata lista cu principalele obiective de vizitat.

Manastirea Prislop

Paradoxal, desi se afla situata in Transilvania, Manastirea Prislop a fost construita conform stilului manastirilor din Tara Romaneasca. Cum se explica acest lucru?

Astfe, circula o poveste cum ca Domnita Zamfira, fiica unui Domnitor al Tarii Romanesti, fiind grav bolnava a venit la manastire in urma indemnului primit in vis de la un sfant. Aici ar fi baut apa din izvor si s-a insanatosit pe loc. Drept rasplata, a reconstruit manastirea si s-a stabilit aici pentru tot restul vietii. Izvorul miraculos exista in continuare in curtea Manastirii Prislop, de unde turistii in numar mare merg si iau apa in recipiente.

Sfantul parinte Arsenie Boca este cel care a adus faima manastirii, cativa ani mai tarziu. Datorita lui credinciosii din toate colturile tarii au inceput sa vine la manastire pentru a-i cere sfatul, a-i asculta povetele si pentru a-i obtine binecuvantarea.

Geoparul Dinozaurilor

Turistii asociaza Tara Hategului cu Geoparcul Dinozaurilor care nu este altceva decat o zona de protectie naturala infiintata in anul 2000 si care, odata cu trecerea timpului, a primit din ce in ce mai multa atentie. Suprafata sa de aproximativ 102.392 de hectare cumuleaza 11 localitati, fiecare dintre acestea punandu-si amprenta conform cu specificul zonei. Geoparcul dispune de un patrimoniu natural si cultural unic in lume, foarte generos si divers. El protejeaza siturile si resturile de dinozauri pitici, unici in lume.

 Vulcanii din Tara Hategului

Poate nu iti vine sa crezi ca in Tara Hategului au existat… vulcani. Asta s-a intamplat cu foarte mult timp in urma, inainte de nasterea Lantului Carpatic, in perioada in care aceste locuri erau insule in mijlocul unei mari tropicale.

Trecerea timpului s-a facut simtita, astfel ca aproape toate urmele acestor vulcani au fost sterse prin eroziune, de catre raurile din zona. Urmele ramase nu ofera prea multe indicii despre cati vulcani au fost sau punctul in care se gaseau ei. Ce este cert, vulcanii au fost contemporani cu dinozaurii pitici de pe fosta insula Hateg.

Biserica Sfantului Nicolae de la Densus

Biserica Densus este una dintre cele mai importante atractii turistice din lume. I se atribuie o vechime ce depaseste ordinul sutelor de ani, fiind unica constructie din piata veche din Europa in care inca se mai tin slujbe. Aspectul sau este unul aparte, usor recognoscibil.

Povestea acestei constructii nu este inca pe deplin cunoscuta. Atat originea, cat si data ridicarii bisericii stau sub semnul intrebarii.

Sunt multe alte obiective minunate de vizitat prin imprejurimi – barajul Muntilor Retezat, poiata cu narcise, Castelul Corvinilor de la Hunedoara, orasul Deva, iar lista poate continua la nesfarsit. Ce este cert insa, o excursie in Tara Hategului merita pe deplin, indiferent de gusturile proprii ale fiecare vizitator.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *