nanomateriale

Stiinta explica procesul de studiere a nanomaterialelor

Nanomaterialele au fost cruciale in multe progrese stiintifice recente, insa dimensiunea extrem de mica a acestor lucruri face dificila urmarirea si studierea acestora atunci cand ajung in locuri in care nu ar trebui sa existe, cum ar fi in oceane sau apa. Din fericire, oamenii de stiinta din Statele Unite au inventat o metoda prin care pot vedea aceste nanomateriale, filtrandu-le din apa contaminata.

„Uitati-va la plastic. Acest material a schimbat lumea in ultimile decenii- dar oare am putea curata tot plasticul din oceane? Ne luptam sa curatam deseurile, dar ce se intampla cand trebuie sa facem acest lucru la nano-scara?”- sustine cercetatorul Yoke Khin Yap de la Michigan Technological University.

Metoda pare a fi scoasa direct din cartea de bucate: se adauga un litru de apa, putin ulei, dupa care se amesteca bine. Din cauza ca uleiul si apa nu se amesteca asa cum trebuie, acestea se separa in timpul procesului de amestec, doar ca uleiul prinde nanomaterialele intr-o „capcana”. Experimentele s-au efectuat folosindu-se mai multe tipuri de nanomateriale, inclusiv nanotuburi de carton, grafen, nanotuburi de bor si nanofire de zinc, pe care le gasim in diverse produse, cum ar fi in creme de protectie solara, de exemplu. Daca avem de gand sa ne bazam pe aceste super-materiale in viitor, trebuie sa ne asiguram ca acestea nu vor avea un efect negativ asupra mediului.

Fara efecte negative asupra mediului

„In mod ideal, pentru ca o tehnologie sa fie implementata cu succes, este nevoie ca aceasta sa nu aiba efecte negative asupra mediului. Prin urmare, daca nanomaterialele studiate de noi nu au niciun impact asupra mediului si nu se impiedica industrializarea produselor care incorporeaza tehnologia, inseamna ca am facut o noua descoperire”- sustin oamenii de stiinta.

Potrivit agentiilor pentru protectia mediului din Statele Unite, se pare ca mai bine de 1300 de produse comerciale folosesc nanomateriale- o cifra care ar putea sa creasca in viitorul apropiat. Insa, acest viitor este atat de apropiat incat oamenii de stiinta nu au timp sa studieze efectele adevarate asupra mediului ale acestor nanomateriale.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *