Scoli rezidentiale din Canada

Residential School in Canada
Residential School in Canada

Daca ar fi sa faci o caracterizare succinta a Canadei, ai spune ca este o tara linistita si care respecta drepturile omului. Totusi pe parcursul anilor trecuti Canada a avut multe legi care incalcau in mod intentionat legile omului si libertatea acestuia

Pe parcursul secoluluil XIX, multi din copii de origine aborigena erau luati din familiile lor si fortati sa traiasca in asa numitele „scoli rezidentiale” pentru a ii educa cultura lumii din Vest. Acestia urmau sa invete engleza si sa fie convertiti la crestinism. Numarul total de copii care au fost fortati sa urmeze cursurile unei astfel de scoli s-a ridicat la 150 000.

Experientele indurate de acesti copii in aceste scoli erau greu de indurat, atat la nivel fizic cat si la nivel emotional. Au fost inregistrate numeroase cazuri de abuz sexual. Copiilor le era interzis sa vorbeasca limbile native si erau batuti si maltratati in diverse moduri drept pedeapsa chiar si pentru cea mai mica abatere. Acestia erau deseori invatati din carti in limba engleza, carti care abia le putea citi. De asemenea copii nu erau alimentati corect, unele scoli ajungea sa ii infometeze in mod intentionat pe elevi pentru a realiza o serie de experimente nutritionale.

Multi studenti ajungeau sa indure 10 luni in fiecare an la aceste scoli si multi dintre acestia nici nu aveau dreptul sa se intoarca acasa pe perioada „educatiei”.  Cand acesti copii se intorceau acasa, ajungeau sa fie priviti ca fiind straini. Faptul ca au fost indepartati de propria cultura a dus la respingerea acestora de catre propriile familii.

Desi multe din aceste scoli au ajuns sa fie inchise in secolul XX, una a ramas deschisa pana in anul 1996. In anul 2007, guvernul canadian a oferit o scuza oficiala Primelor Natiuni si au pornit un program de compensare a victimilor in valoare de 1.9 miliarde de dolari canadieni.

In anul 2013, 1.6 miliarde din suma initiala au fost oferite familiilor afectate.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *