Reducerea TVA-ului din iunie

Reducerea taxei pe valoare adaugata este un fenomen din ce in ce mai discutat in scara politica, astfel incat Guvernul se gandeste serios sa reduca valoarea acestuia de la 24% la 20%, motiv menit sa ajute contribuabilii, deoarece in momenul de fata, spune premierul Victor Ponta, colectarea sumelor virate la bugetul de stat este mult peste asteptari. Se spune ca reducerea TVA-ului va avea ca si consecinta o relaxare fiscala legata de TVA.

Reducerea nivelului de TVA prin reducerea cotei generale cu 4 procente inseamna un cost intre 5-6 miliarde de lei la bugetul de stat, in timp ce reducerea cotei de TVA la alimente precum carne, peste, lapte, oua, fructe, legume, ar costa mai putin, aproximativ 2 miliarde de lei.

Reducerea TVA-ului este de dorit nu numai din punct de vedere social, ci si din punct de vedere economic, astfel incat o reducere a TVA-ului vizeaza si scaderea contributiilor sociale de stat, impozitarea stimulativa a microintreprinderilor, reducerea cotei unice, scaderea accizelor, eliminarea taxei pe constructiile speciale, eliminarea impozitului pe dividente, precum si stabilirea unui cadrul pentru impozitele si taxele locale.

reducere tva paine
reducere tva paine

Reglementarile noului Cod Fiscal privind valoarea adaugata reprezinta un real beneficiu pentru populatie, intrucat aceasta va avea preturi mai mici la produsele almentare, motiv pentru care ar creste si consumul de produse aflate pe lista de reducere a taxei. In aceasta masura, agentii economici vor produce mai mult, vanzarile vor creste, motiv pentru care statul se asteapta la o crestere a incasarilor.

Reducerea TVA-ului este o masura care incearca sa aplice ceea ce mediul de afaceri cere si doreste de la sistemul economic si de guvernare, incurajand agentii economici sa se conformeze conditiilor, astfel incat o reducere a preturilor din marile magazine si centre comerciala impune un greu control al fluxurilor din sistem.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.