Orson Welles

„Razboiul lumilor”

Orson Welles avea doar 23 de ani cand a avut ideea sa dramatizeze pentru radioul national CBS romanul science-fiction al lui H.G. Wells, in care martienii invadau Terra. Programul a fost transmis duminica, 30 octombrie 1938 in prime time, la ora opt seara, milioane de americani avand urechea lipita de radio.

Regia lui Welles imita jurnalele de stiri, asa ca persoanele care au deschis radioul mai tarziu au avut impresia ca asculta relatarea unui fapt real care este transmis live de jurnalisti, nestiind ca este vorba de o opera dramatica. Un meteorit, anunta difuzorul, a cazut intr-o ferma din New Jersey, observandu-se un cilindru enorm din care au iesit martieni ostili. Extraterestrii ar fi distrus mii de soldati ai Garzii Nationale care au sosit acolo pentru a restabili ordinea.

Vestea despre proportiile acestui fenomen de panica in masa, care fusese cu totul neasteptata, a ajuns si in studioul CBS; Orson Welles a intrerupt transmisia pentru un minut, amintind ascultatorilor ca se difuzeaza o dramatizare a unui text literar si ca nu este o realitate. Intre timp, ajunsesera si politisti la studioul CBS.

Cand povestea s-a terminat, a inceput o ancheta care cerceta imprejurarile si efectele care au aparut ca urmare a panicii declansate de dramatizarea pe postul de radio. Desigur, ancheta nu a durat foarte mult, deoarece s-a constatat ca nu li pot aduce niciun fel de acuze producatorilor si realizatorilor, deoarece nu au incalcat nicio lege.

Astfel, Welles a ajuns celebru peste noapte. Desi unii se gandeau ca acesta ar putea sa fie sfarsitul carierei acestuia, s-a dovedit chiar contrariul. Mai multe studiouri de film din Hollywood i-au prezentat ofertele lor, dorindu-l sa-l aiba de partea lor pe omul care a creat o isterie. Un adevarat troll.

Se pare, totusi, ca numarul celor care au cazut in capcana nu a fost chiar atat de mare pe cat sustineau ziarele, acestea dorind mai mult sa denigreze radioul, deoarece pierdeau multi clienti in fata acestuia.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *