studiu-sunet-distanta

Putem „auzi” distanta?

Din cauza faptului ca sunetul reuseste sa calatoreasca la o viteza mult mai mica decat lumina, adesea putem vedea lucruri indepartate, inainte de a le auzi. De aceea putem numara secundele dintre un fulger si un tunet pentru a estima distanta furtunii. Insa, noile studii arata ca, creierul nostru poate detecta si procesa intarzierele de sunet care sunt prea scurte pentru a fi observate in mod constient. Oamenii de stiinta au descoperit ca noi folosim o informatie a subconstientului pentru a regla fin ceea ce ochii nostri vad, reusind sa estimam distanta evenimentului din apropiere.

„O mare parte a lumii din jurul nostru este audiovizuala. Desi oamenii sunt, in principal, creaturi vizuale, cercetarile noastre arata ca estimarea distantei relative este mult mai precisa atunci cand exista indicii vizuale, legate de semnele auditive corespunzatoare. Creierul nostru recunoaste acele semnale, chiar si atunci cand sunt separate de reperele vizuale”- sustine Duje Tadin, profesor in neurostiinta si stiinta cognitiva de la Universitatea Rochester si autor principal al acestui studiu.

Cum simtim sunetele?

Tadin si colegii sai au descoperit ca oamenii pot observa, in subconstient, si pot sa se foloseasca de intarzierile de sunet cu o durata de 40 milisecunde. „Creierul nostru este foarte bun la recunoasterea modelelor care ne pot ajuta. In prezent, cunoastem ca oamenii pot recunoaste in subconstient legatura dintre intarzierea de sunet si distanta vizuala, dupa care combina aceste informatii intr-un mod util”- sustine Phil Jaekl, care a participat la realizarea acestui studiu.

Oamenii de stiinta au folosit imagini 3D cu scopul de a testa abilitatea creierului de a folosi intarzierile de sunet pentru a estima distanta relativa a obiectelor. „Am descoperit ca oamenii nu au fost capabili sa detecteze intarzierile de sunet din prezent, dar cu toate acesta a avut o influenta asupra perceptiei distantei”- a mai adaugat Jaekl.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *