Orasele din Bucovina

Definirea notiunii de oras impune anumite probleme.

In Franta, termenul de oras este atribuit localitatilor care prezinta caracteristici urbane (talia orasului, densitatea populatiei, functiile etc.) concentrate si amestecate intr-un spatiu continuu. Orasul francez (in cazul de fata, inconjurat de un spatiu periurban dincolo de care incepe spatiul rural) este, prin urmare, un spatiu bine determinat, cu limite administrative precise.

In Romania, in 2004, s-a procedat la o reforma a limitei si a criteriilor urbanismului care a vizat facilitarea accesului la statutul de oras, statut care confera acestor localitati dreptul la anumite ajutoare publice. Aceasta reforma a determinat o crestere artificiala a numarului de orase. Calitatea de oras este cu atat mai artificiala cu cat aceste localitati nu intrunesc nici macar o conditie de acordare a statutului urban. Paradoxul privind localitatile asa-zis urbane rezulta din faptul ca, pe de-o parte, au pierdut dreptul de a participa la proiectele de finantare privind mediul rural, iar pe de alta parte, nu beneficiaza de fondurile destinate urbanului, deoarece numarul de locuitori este redus.

In judetul Suceava exista cateva orase care prezinta un potential turistic mai ridicat, dar inca foarte slab valorificat.

Valorificarea turistica a oraselor din Bucovina este intr-o faza „embrionara”. Spatiile urbane bulversate, reconstruite, modernizate de regimul comunist nu sunt lipsite de atuuri, dar deficientele lor sunt numeroase, incepand cu perceptia imaginii acestora in strainatate.

Odata cu venirea regimului comunist, s-a deschis o epoca noua in procesul de urbanizare a Romaniei, cea a sistematizarii teritoriale. Chiar daca exista similitudini cu alte tari din Europa de Est, se poate afirma ca acest proces a fost, probabil, mult mai intens in Romania. Trebuie spus, mai intai, ca sistematizarea teritoriului este rezultatul unei politici de inspiratie sovietica.

„Progresul” continuu si rapid al tarii, pe care factorii politici de atunci se straduiau sa-l aduca drept dovada in ochii lumii intregi si, mai ales, a occidentului capitalist, trebuia sa se reflecte intr-o rata a urbanizarii din ce in ce mai ridicata, si sa se traduca, concret si rapid, prin aparitia infrastructurii si cladirilor moderne.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *