Nu mai folosi lumanari cu arome de citrice- sunt toxice!

Mirosul de citrice poate face ca o casa sa aiba un aer mai curat, insa ar putea fi si un „cocktail” de chimicale cancerigene pe care tu, impreuna cu familia ta, le respiri. O echipa de oameni de stiinta au investigat eventualele pericole pentru sanatate emise de aromele proaspete de citrice. Ceea ce au descoperit ar putea sa te faca sa renunti la lumanarile cu arome.

Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat probe de aer din sase case, de-a lungul a cinci zile, cautand produse chimice organice volatile- VOC. Acestia au testat fiecare mostra de aer in laborator si au descoperit ca substantele periculoase era emise de parfumul de citrice, adaugat in lumanari si produse de curatare. Astfel, pentru fiecare doua molecule de limonen eliberate in aer printr-o lumanare parfumata, s-a format o molecula de formaldehida. Limonen-ul este destul de sigur de unul singur, dar atunci cand este amestecat cu alte substante chimice, este extrem de periculos in momentul in care este inhalat. Astfel, odata ce se amesteca cu alte substante si formeaza formaldehida- o substanta cancerigena care irita ochii, piele si cauzeaza tuse si greturi, lucrurile se complica destul de mult.

Potrivit Institutului National de Cancer, oamenii au o sensibilitate ridicata atunci cand sunt expusi la formaldehida, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. In anul 1980, studiile realizate in laborator au demonstrat ca soarecii expusi la formaldehida au dezvoltat cancer nazal, iar studiile realizate mai tarziu au descoperit ca o expunere similara afecteaza in acelasi fel oamenii. Expunerea prelungita la produse de uz casnic- aparent inofensive- ar putea reprezenta o amenintare ascunsa din casele oamenilor.

O casa detoxificata

Odata ce echipa de cercetatori a descoperit pericolele potentiale de limonen din aer, acestia au incercat sa gaseasca o modalitate prin care pot reduce nivelul de formaldehida din aer. Astfel, in cadrul unui alt experiment, acestia au descoperit ca plantele de casa precum lavanda, ferigile, guava si ferigile regale japoneze au fost cele mai eficiente in reducerea agentilor chimici.

Blogger: Cristina M.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *