Mintea copilului in momentul in care este pedepsit

Cand apar in viata noastra, copii sunt cei mai importanti pentru fiecare dintre noi. Cu totii ne dorim ca micutul nostru sa aiba un comportament ireprosabil si o educatie exemplara. Ne dorim toti sa fim cat mai atasati si copilul sa preia lucrurile cele mai frumoase de la noi ca si pairnti. Vrem sau nu, suntem exemple pentru copii nostri si trebuie sa ne comportam ca atare.

Totusi, la  un moment dat parintii se tem pentru ca nu isi doresc ca micutul lor sa le scape de sub control. Pentru aceste lucruri ei incep sa le aplice tot felul de pedepse, unele fiind benefice si altele nu.

Parintii aleg sa isi pedepseasca in tot felul de moduri copilul pentru ca acesta sa aiba un comportament exemplar.

In realitate, pedeapsa n-are nicio legatura cu disciplina. Pornind si numai de la originile cuvantului “disciplina”, acesta inseamna “instruire”, “invatare”.  Asadar, a disciplina un copil inseamna a-l instrui, a-l ajuta sa invete. Iar intrebarile majore pe care ar trebui sa si le puna orice parinte inainte de a lua orice masura in ceea ce priveste educatia copilului sau sunt “Ce trebuie sa-l invat pe copilul meu?” si “Cum il pot ajuta sa invete?”.

Prin pedeapsa ii facem pe copii sa “plateasca” pentru erorile facute sau pentru a experimenta consecintele faptelor lor, astfel incat ei sa fie responsabili de actiunile lor si sa nu mai repete anumite comportamente. Insa, pedepsele genereaza emotii negative, atat pentru parinti, cat si pentru copii si pot avea efecte distructive asupra relatiei parinte-copil. Copiii pedepsiti des au tendinta de a se simti vinovati, furiosi sau se resemneaza. O astfel de stare nu este deloc un mediu propice pentru invatare, indiferent de lectia pe care dorim ca un copil s-o invete.

Desi prin pedeapsa se pare ca rezultatele sunt imediate in ceea ce priveste comportamentul necorespunzator al unui copil (cel putin aceasta este credinta multor culturi), pedeapsa nu este acelasi lucru cu disciplina.

Asadar, este foarte important sa luam cele mai bune decizii si sa nu luam masuri drastice pentru copii. Astfel, vom reusi sa obtinem ceea ce ne dorim de la el.

Related Posts

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *