Barbati rromi

Minoritatile Romaniei

Sursele statistice scot in evidenta faptul ca populatia romana este raspandita unitar pe intreg teritoriul Romaniei. Este incontestabila realitatea ca spre deosebire de multe state din Europa si din America, in Romania nu exista vid etnic romanesc.

Totodata, sursele statistice precizeaza raspandirea geografica a nationalitatilor sub aspect numeric. Populatia de origine maghiara este prezenta in cea mai mare parte a Transilvaniei (circa 1.000.000 din totalul de 1.434.177 loc. si se afla in diferite grade de concentrare, in functie directa de conditionarile istorice si geografice).

Un prim areal de concentrare a maghiarilor si secuilor il constituie bazinul superior al Muresului si Oltului, in Carpatii Orientali si bordura estica Depresiunii intracarpatice a Transilvaniei, in care se afla judetele Covasna si Harghita (aproximativ 40% din totalul maghiarilor). Unele localitati din zona detin in majoritate populatie maghiara fata de populatia romaneasca si de alte nationalitati.

Cel de-al doilea areal, dar cu accentuata discontinuitate, il constituie zona de frontiera cu Ungaria, unde, ca-n orice zona de frontiera, traieste o populatie, de regula, puternic amestecata. Acesta concentreaza aproximativ 29% din populatia maghiara existenta in Romania.

Restul populatiei de nationalitate maghiara (deci aproximativ 31%) este dispersata in alte centre (in principal urbane) din partea centrala si vestica a tarii, dar si in Bucuresti sau Constanta.

Aspectul discontinuitatii populatiei maghiare pe teritoriile central-vestice ale Romaniei este bine ilustrata de faptul ca Muntii Apuseni (cu depresiuni cum ar fi \”Tara Motilor\”), aflati intre cele doua arii principale de concentrare mentionate, au fost si sunt locuiti de populatie romaneasca.

O prezenta veche si destul de numeroasa in peisajul etnic al Romaniei o au tiganii (rromii). Ei au fost adusi pe teritoriul Romaniei de fluxurile de migranti din Asia, respectiv India. Trasatura de baza a acestui grup etnic este persistenta unor forme de viata cvasinomada (pentru fluxurile mai recente), partial sedentara (la grupurile mai vechi), in toate partile tarii.

Cele mai multe sate inchegate exista in jurul vechilor manastiri, in prelungirea unor sate, in special in zonele de contact dintre Subcarpati si munte (ex. Moroeni) sau in grupuri \”altoite\” la marile sate din zonele de deal ori de campie. Ei sunt deci raspanditi in toate partile tarii. Ponderi mai mari le detin judetele: Mures, Sibiu, Salaj, Calarasi, Ialomita si Alba.

Cei din asezarile stabile si-au impamantenit bine obiceiurile, portul, limba romana si se ocupa in principal cu mestesugurile, fiind cunoscuti ca fierari, lingurari, rudari, muzicanti etc. Cei nomazi prefera muncile usoare, se disting prin culoare, accent in vorbire, printr-un mod de viata aparte supus unor legi proprii. Marea majoritate a romilor din asezarile stabile, inregistreaza natalitatea cea mai ridicata in randul tuturor nationalitatilor.
Nationalitatile de origine germana sunt reprezentate de svabi si sasi. Svabii, colonizati in Banat si Crisana in secolul al XVII-lea, au fost adusi ca agricultori, din centrul Europei (zona Würtenberg).

Sasii traiesc in principal in Transilvania, conturand cateva areale distincte, respectiv in zonele Sibiu si Brasov, pe Valea Tarnavelor si in judetul Bistrita-Nasaud.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *