material-artificial-fotosinteza

Materialul artificial care poate imita fotosinteza

Poate fi considerat Sfantul Graal al cercetarilor stiitifice: descoperirea unei metode de reproducere a procesului natural de fotosinteza, astfel incat lumina sa poata fi convertita usor in energie, pentru diferite scopuri, asa cum face si o planta in mod normal. In prezent, oamenii de stiinta din Statele Unite au descoperit un material artificial care le permite sa mimeze acest sistem natural pentru a crea o sursa curata si durabila a energiei.

Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Florida au descoperit o metoda de utilizare a oxidului de mangan pentru a capta lumina Soarelui, dupa care utilizeaza energia solara pentru a crea reactie de oxidare, reusind sa descompuna H2O in hidrogen si oxigen.  Oxidarea are loc in timpul procesului de fotosinteza, iar prin reaplicarea acestei parti naturale a fenomenului, oamenii de stiinta ar putea fi capabili sa produca energie folosind modalitati mai simple si mai practice.

Imitarea fenomenului natural pentru producerea de energie

„In teorie, acest lucru ar trebui sa fie o sursa de energie de sine statatoare. Poate ca in viitor, oamenii ar putea folosi acest material pe acoperisurile caselor lor si ar putea transforma apa de ploaie in energie, cu ajutorul Soarelui bineinteles”- sustine Jose L. Mendoza- Cortes, asistent profesor. Cel mai bun lucru din toate consta in faptul ca, utilizand oxid de mangan in acest fel, inseamna ca ar exista o modalitate lipsita total de emisii de carbon si nu va exista un impact negativ asupra mediului. „Nu se vor genera emisii de dioxid de carbon sau de alte deseuri cu impact negativ asupra planetei”- mai adauga Mendoza- Cortes.

Odata ce va fi produs, hidrogenul poate si utilizat ca si combustibil, sau poate fi ars cu oxigen, formandu-se H2O, eliberand energie in timpul acestui proces. Insa, in mod normal, combustibilul pe baza de hidrogen este alimentat de arderea combustibililor fosili, motiv pentru care aceasta noua tehnologie este atat de interesanta.

Atunci cand suntem in cautarea unui material care sa fie capabil sa faciliteze procesul de dezintegrare a apei, dar si de a captura energia de la Soare, oamenii de stiinta s-au confruntat cu doua provocari: gasirea unui material care nu rugineste in urma expunerii la apa, dar si care nu implica costuri economice foarte ridicate.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *