suceavalive.ro

Inselaciunile in mediul online, doar la un click distanta

Internetul este un spatiu fascinant, in care comunicarea, informatia si divertismentul devin niste beneficii foarte simplu de accesat, indiferent de varsta sau cultura utilizatorului. In lipsa unei documentari adecvate referitor la riscurile la care am putea fi expusi, putem deveni foarte usor victime ale mediului online. Printre inselaciunile cel mai frecvent intalnite in mediul online, se gasesc cele legate de achizitionarea diverselor produse.

Acest mod de operare presupune cumpararea din cadrul diverselor site-uri de profil de bunuri. La primire, ele nu mai corespund descrierii initiale sau chiar se constata ca la momentul verificarii coletului, ele sunt inlocuite de alte produse.

Astfel, pentru livrarea produsului, este solicitata depunerea sumei respective intr-un cont, pentru ca ulterior bunul sa nu mai fie livrat. In continuare, iau nastere nenumarate scenarii precum: respectivul vanzator nu mai poate fi contactat, bunul achizitionat ar fi mult prea deteriorat si se refuza inlocuirea sa, vanzatorul sustinand ca de vina ar fi cumparatorul.

Indiferent de forma in care se realizeaza, inselaciunea este condamanta din punct de vedere penal. Ea este o infractiune impotriva patrimoniului, constand in inselaciunea increderii partcipantilor la raporturile juridice patrimoniale si este sanctionata cu inchisoare. Scopul acestei reglemantari este de a-i proteja pe cei care isi exercita cu buna-credinta drepturile economice si comerciale.

Potrivit Suceava Live, politia judetului Suceava a fost sesizata de catre un barbat despre faptul ca in urma unui anunt pe care l-a postat pe un site, o persoana necunoscuta care a declarat ca este agentul unei firme de curierat i-a ridicat pachetul in care se aflau doua telefoane mobile in valoare de 2 600 de lei. Abia dupa ce tanarul a plecat fara sa ii lase vreun aviz, partea vatamata si-a dat seama ca a fost inselata. In urma sesizarii s-a intocmit dosar penal, pentru infractiunea de inselaciune, care va fi solutionat conform procedurii.

Protecta impotriva fraudelor electronice

Din dorinta mult prea mare de a obtine un castig sau din cauza unei instruiri precare, multi cetateni dau curs acestor mesaje care nu sunt altceva decat niste capcane puse de catre indivizii ce vor sa profite de pe spatele altor semeni.

Tot in cadrul acestui trust de stiri Suceava sunt prezentate si cateva sfaturi care sa ne fereasca de astfel de capcane.

  • Nu trimite banii in avans!
  • Evita realizarea schimburilor de produse prin curier!
  • Nu raspunde mesajelor in alta limba sau care par a fi traduse cu motoare de traducere automate!
  • Nu trimite copii ale actelor personale!
  • Fereste-te de ofertele de tipul 3+1 gratis!
  • Retine ca site-urile profesionale nu intermediaza plati intre vanzator si cumparator!

Cu toate ca acest tip de infractiuni si moduri de operare au fost mediatizate in vederea cunoasterii de catre populatie, autorii demonstreaza ca pot fi foarte inventivi, reusind sa gaseasca metode de a castiga mereu increderea victimelor. Nu doar tehnicile de tip „accidentul” sau ”pacaleala” prin sms sunt inselaciuni, ci si schimbul de valuta la negru sau achizitionarea unor bunuri prin anumiti intermediari.

 

Din acest motiv, specialistii atrag inca o data atentia cetatenilor cu privire la modul de achizitionare al bunurilor de pe platformele de internet, in vederea asigurarii cu privire la calitatea si conformitatea acestora. De asemenea, orice cumparator trebuie sa aiba cel putin date minime referitoare la vanzator.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *