Industria de prelucrare a materialelor de constructie

Baza de materii prime este bogata si diversificata, de aceea cuprinde mai multe subramuri.
Industria liantilor se axeaza materii prime cum sunt calcarele, gipsul, marnele si argilele in vederea obtinerii productiei de ciment, ipsos si var.

Cimentul rezulta din arderea si apoi macinarea amestecului de calcare marnoase, marne calcaroase, argile si tufuri vulcanice. Are cea mai mare importanta in constructii. Primele fabrici au aparut in zona Brasovului, apoi la Comarnic, Cernavoda, Braila, Gura Vaii, devenind de traditie fabricile de la Bicaz, Tasca, Hoghiz. In prezent recunoscute sunt fabricile de la Campulung, Turda, Fieni. In ceea ce priveste industria cimentului s-au remarcat marii investitorii straini – grupul francez Lafarge.

Azbocimentul se obtine din azbest, ciment si nisip si este intrebuintat pentru fabricarea placilor ondulate sau tuburilor necesare constructiilor si aductiunii apei. Fabrici mai importante pentru obtinerea azbocimentului sunt la: Oradea (cea mai veche), Bicaz, Barsesti, Medgidia.

Varul se obtinea prin arderea calcarului in cuptoare taranesti, amplasate in apropierea masivelor calcaroase si a combustibililor (lemn, carbuni). Cunoscute erau varariile din nordul Moldovei (lacobeni, Pojorata, Campulung Moldovenesc), precum si cele din alte parti ale tarii (zona Campulung, Podisul Mehedinti, Podisul Somesan etc.). In prezent productia mare de var este data de intreprinderi specializate, asa cum sunt cele de la: Barsesti, Turda, Medgidia, Comarnic, Campulung, Chistag etc.

Productia de ceramica pentru constructii – caramizi, tigle, faiante se obtine aproape in toate zonele tarii, respectiv in Moldova (lasi, Roman, Piatra Neamt, Bacau s.a.) si Muntenia, in centrul si vestul Romaniei (Brasov, Campia Turzii, Satu Mare, Cluj-Napoca s.a.). Caramizile refractare, rezistente la temperaturi ridicate, sunt utilizate la captusirea cuptoarelor, furnalelor, otelariilor si se produc la Alba lulia (Santimbru), Deva, Turda etc.

Industria sticlei, subramura cu traditii (indeosebi in Transilvania, unde existau anumite unitati inca din secolul al XVII-lea), realizeaza o gama larga de produse (geamuri, obiecte din sticla, sticla optica si de laborator). Materiei prime de baza – nisipul cuartos i se mai adauga soda calcinata, silicatul de sodiu, baritina si feldspati. Geamuri (de diferite sortimente) se produc la intreprinderile de la Medias, Tarnaveni, Boldesti-Scaieni, Buzau, Bucuresti. Articole de sticlarie se produc la Medias, Turda, Dorohoi etc. Productia a scazut foarte mult de la 216 mii tone in 1996 la 95 mii tone in 1999, dar s-a constatat o usoara revigorare in anul 2002 (137 mii tone). Daca in cazul industriei cimentului investitorii majoritari sunt straini, in domeniul ceramicii fine si al sticlariei (cu o mare traditie de peste 300 de ani vechime) si cristalurilor s-au impus, mai ales, micii investitori.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *