atmosfera-marte

Explicatie pentru atmosfera ostila de pe Marte

NASA nu inceteaza sa ne uimeasca, agentia spatiala ajungand sa anunte noutati din lumea cosmica aproape lunar. Foarte multe descoperiri au fost realizate de-a lungul acestui an, iar din aceasta cauza, anul 2015 va ramane, cu siguranta in istorie. 2015 a fost anul in care s-au descoperit mai multe lucruri despre Pluto- cu ajutorul sondei New Horizons, am vazut fata nevazuta a Lunii si am aflat ca exista apa pe Marte- destul de interesant, nu? Cu toate ca sunt foarte multe descoperiri numai pentru acest an, cei de la NASA isi doresc sa explice de ce planeta Marte are o atmosfera atat de inospitaliera.

Potrivit NASA, se pare ca Soarele este singurul responsabil de conditiile atmosferice ostile de la suprafata lui Marte, care a reusit sa distruga, aproape in totalitate, atmosfera de aici. Folosindu-se de sonda spatiala MAVEN, NASA a analizat procesul de disparitie al atmosferei de pe Marte. Conform primelor date, Soarele si eruptiile de la suprafata stelei sunt cele care au determinat disparitia atmosferei de pe suprafata lui Marte.

MAVEN ofera detalii despre atmosfera Marte

Concluzia a aparut in momentul in care s-au analizat datele colectate de sonda MAVEN. Analizele si masuratorile din atmosfera Planetei Rosii au demonstrat ca exista o rata de difuzare in spatiu a fluxului de particule ionizare, care este de 10 ori mai rapida decat in mod normal, lucru care a fost evidentiat in timpul unei eruptii solare ce a avut loc in primavara anului 2015. Astfel, potrivit specialistilor, se pare ca eruptiile solare sunt cele care pot explica atmosfera de pe Marte.

Echipamentul care se gaseste la bordul lui MAVEN au oferit oamenilor de stiinta un camp vizual martian, dar care a fost bombardat de materie ionizata, atunci cand au avut loc eruptiile solare. De asemenea, specialistii astronomi sunt de parere ca pentru crearea atmosferei ostile a planetei Marte a participant si un fenomen foarte interesant, care are loc si pe Pamant: aurora boreala, care s-a petrecut in atmosfera joasa, la numai 60 de kilometri. Aurorele Boreale de pe Marte sunt provocate de interactiunea dintre particulele ionizate de vanturile solare si cele din atmosfera. Oamenii de stiinta nu au intalnit niciodata un fenomen care sa transporte o incarcatura atat de mare de praf la altitudini atat de ridicate.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.