Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor

Elizabet Rosemond Taylor (nascuta pe 27 februarie 1932 si decedata pe 23 martie 2011), cunoscuta drept Elizabeth Taylor, a fost o actrita britanico – americana. Incepand de la o varsta frageda, cand era copil actor pentru MGM, a devenit una dintre cele mai cunoscute actrite ale perioadei de aur a Hollywood-ului. Fiind una dintre cele mai recognoscibile staruri de cinema, Taylor era faimoasa pentru jocul ei actoricesc si stilul de viata fascinant, frumusetea ei, precum si ochii ei albastri inchisi distinctivi care pareau sa fie violeti.

„Vis de glorie” din 1944 a fost primul ei succes, printre filmele ei populare numarandu-se si „Tatal miresei” (1950), „Un loc sub soare” (1951), „Uriasul” (1956), „Pisica pe acoperisul fierbinte” (1958) si „Brusc, vara trecuta” (1959). A castigat premiul Oscar pentru „BUtterfield 8” (1960) si a jucat rolul titular in „Cleopatra” (1963); pe aceste platouri de filmare l-a cunoscut pe Richard Burton, cu care a avut o relatie foarte cunoscuta publicului. Au aparut impreuna in 11 filme, inclusiv in „Cui i-e frica de Virginia Woolf?” (1966), pentru care Taylor a castigat al doilea Oscar. Incepand cu mijlocul anilor 1970, a aparut mai rar in filme, avand aparitii ocazionale in piese de teatru si televiziune.

Viata ei personala a fost foarte mult comentata, actrita suferind de mai multe boli care i-au pus viata in pericol si casatorindu-se de opt ori. Incepand cu anii 1980, Taylor a finantat programe pentru cercetarea HIV si SIDA, fiind co-fondatoarea American Foundation for AIDS Research in 1985 si The Elizabeth Taylor AIDS Foundation in 1991.

Institutul American de Film a clasat-o pe locul sapte in topul realizat de ei ale celor mai mari legende ale marelui ecran american. Taylor a murit de insuficienta cardiaca in martie 2011, la varsta de 79 de ani, dupa ce suferise mai multi ani de mai multe boli. De-a lungul vietii, Taylor a fost internata de mai mult de 70 de ori si a trecut prin cel putin 20 de operatii majore.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *