Dezastru natural

Dezastrele naturale

Dezastrele naturale sunt evenimente extreme ale vremii si climei care apar in mod natural in toate partile lumii, desi unele regiuni sunt mai vulnera-bile decat altele.

Seceta

Prima cauza a oricarui secete este lipsa ploilor. Seceta este diferita de alte riscuri naturale pentru ca se dezvolta incet, cateodata de-a lungul anilor si aparitia ei poate fi mascata de o serie de factori. Seceta poate fi devastatoare: resursele de apa scad, recoltele nu mai cresc, animalele mor, iar malnutritia si bolile se raspandesc.

Ciclonii tropicali

Ciclonii tropicali sunt zone cu o presiune atmosferica foarte joasa peste apele tropicale si subtropicale care se manifesta printr-o ampla si intensa miscare circulara a aerului si fenomene orajoase care se intind pe sute si mii de kilometri patrati. Vanturile de la suprafata pot atinge viteze de 200km/h sau chiar mai mult. In fiecare an, pe Terra, se formeaza aproximativ 80 de cicloni. Numele lor depinde de locul in care se formeaza: taifunuri in vestul Pacificului de nord si sudul Chinei; uragane in Atlantic, Caraibe si Golful Mexic, in estul si centrul Pacificului de nord; cicloni tropicali in Oceanul Indian si in sudul Pacificului.

Poluarea aerului

Poluantii includ particule de materie si gaze daunatoare provenite din industrie, transporturi, agricultura si alte activitati umane. Fumul, ceata si po-luarea prezinta implicatii serioase pentru sanatatea oamenilor. Ele reduc vizibi-litatea iar traficul aerian si terestru poate fi intrerupt. Smogul, ploaia acida, ga-urile din stratul de ozon si cresterea efectului de sera pot fi cauzate de poluare. Conditiile atmosferice stabile conduc adesea la o concentrare peste limitele normale a poluantilor.

Lacustele din desert

Lacustele din desert au produs daune in Africa, Orientul Mijlociu, Asia si sudul Europei. Cand vremea si conditiile ecologice favorizeaza creste-rea, insectele sunt impinse intr-o zona restransa. Ele nu mai actioneaza ca in-divizi, ci ca grup. In cateva luni, se formeaza roiuri imense care zboara in cau-tarea hranei. Roiurile pot avea 12km lungime si pot parcurge 200km pe zi. O mica parte a roiului (aproape o tona de lacuste) mananca intr-o zi aceeasi can-titate de hrana ca 10 elefanti, 25 de camile sau 2.500 de oameni. Ele pun in pe-ricol viata a milioane de fermieri care se afla deja intr-un mediu care le ridica probleme.

Inundatiile

Inundatiile pot aparea oriunde dupa ploi puternice. Toate vaile inun-dabile sunt vulnerabile, iar furtunile puternice pot cauza inundatii in orice par-te a lumii. Inundatiile pot aparea si dupa o perioada de seceta cand ploua foarte puternic, iar pamantul este prea uscat pentru a absorbi apa.
Inundatiile apar sub tot felul de forme, de la mici revarsari de apa pa-na la covoare mari de apa care acopera terenuri intinse. Ele pot fi produse de furtuni puternice, tornade, cicloni tropicali si extra-tropicali, musoni, gheata sau zapada topita. In zonele de coasta, furtunile puternice cauzate de cicloni tropicali, tsunami sau alte fenomene pot cauza inundatii.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *