De ce unii oameni isi amintesc visele si altii nu?

Un nou studiu a descoperit ca oamenii care reusesc sa isi aminteasca visele au tendinta sa raspunda mai bine atunci cand isi aud numele cand sunt treji. Toata lumea viseaza in timpul somnului, insa nu toti reusesc sa isi aminteasca visele pe care le-au avut cand au dormit, iar oamenii de stiinta nu sunt siguri de ce unii reusesc sa isi aminteasca si altii nu.

Pentru a descoperi acest lucru, oamenii de stiinta au folosit un electroencefalograf pentru a inregistra activitatea electrica a 36 de oameni in timp ce participantii au ascultat o serie de melodii pe fundal si si-au auzit propriul nume. Masuratorile creierului au fost realizate in timpul somnului dar si atunci cand participantii erau treji. Jumatate dintre participanti au fost etichetati ca avand „memorie excelenta”, deoarece au raportat ca si-au amintit visele aproape in fiecare zi, in timp ce cealalta jumatate, cei cu memoria mai slaba au declarat ca si-au amintit visele de doua sau trei ori pe luna. Atunci cand dormeau, ambele grupuri au dat dovada de schimbari similare in activitatea cerebrala ca raspuns atunci cand si-au auzit numele, care au fost mentionate destul de slab pentru a nu trezi participantii.

Cu toate acestea, atunci cand erai treji, cei cu memorie mai buna au dat dovada de o scadere a undelor alfa din creier atunci cand si-au auzit numele, in comparatie cu cei care au memorie mai slaba.

Cine isi aminteste visele

O teorie bine stabilita sugereaza ca o scadere a undelor alfa inseamna ca anumite regiuni ale creierului sunt inhibate astfel ca nu mai raspund la stimulii externi. Studiile arata ca, atunci cand oamenii aud un sunt sau se trezesc brusc, si mai multe regiuni ale creierului devin active, undele alfa se reduc.

In cadrul studiului, asa cum era de asteptat, ambele grupuri au aratat o scadere a undelor alfa atunci cand si-au auzit numele in momentul in care erau treji. Insa, cei cu memorie mai buna au dat dovada de o scadere mai prelungita, lucru care ar putea insemna ca, creierul lor a devenit mai activ atunci cand si-au auzit numele. Cu alte cuvinte, cei cu memorie mai buna ar putea sa folosi mai multe regiuni ale creierului atunci cand proceseaza sunete in timp ce sunt treji, comparativ cu cei cu memori slaba.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *