De ce sedintele de meditatie sunt benefice?

Vreme de mii de ani, oamenii au practicat meditatia fizica, psihica, spirituala si emotionala, pentru a atinge o stare de bine. Insa, daca esti sceptic din aceasta privinta, tin sa te anunt ca stiinta a oferit o serie de dovezi solide care sustin ca meditatia afecteaza in sens pozitiv organismul tau.

Beneficiile meditatiei

  1. Beneficii neurologice- Ei bine, totul porneste de la creier, iar in timpul meditatiei, o serie de scanari ale creierului au observat care sunt regiunile din creier ce se activeaza. Astfel, anumite regiuni ale creierului se activeaza chiar si atunci cand mintea celor care se afla in repaus nu se concentreaza asupra lumii exterioare, oamenii de stiinta descoperind ca meditarea imbunatateste memoria, constientizarea de sine, stimuland si stabilirea obiectivelor de viata.
  2. Beneficii emotionale- atunci cand oamenii de stiinta au comparat creierul calugarilor budisti cu meditatorii ocazionali, acestia au descoperit ce regiune a creierului este asociata cu empatia. Astfel, cercetarile au evidentiat ca empatia este mai pronuntata la calugari. De asemenea, meditarea schimba, literalmente undele cerebrale: calugarii meditatori au niveluri mai ridicate de unde alpha- ceea ce inseamna ca exista o reducere a sentimentelor negative, a tensiunii, supararii si furiei. Si, de parca acest lucru nu ar fi fost deajuns, se pare ca o serie de alte studii au descoperit ca un program de meditare de opt saptamani determina o capacitate mai buna de invatare, de procesare a informatiilor si de reglare a emotiilor.
  3. Beneficii pentru sanatate- in ceea ce inseamna organismul, in general, vom observa ca exista o tensiune arteriala mai mica, dar care poate creste odata cu rata batailor inimii si, in timp ce acest lucru suna a fi destul de daunator, meditarea joaca un rol critic in transportul oxigenului si a dioxidului de carbon in intreg organismul. Astfel, in cadrul unui studiu, oamenii de stiinta au analizat persoane care meditau, dar si un grup de non-meditatori- in timp ce i-a expus in fata virusului gripal; cercetatorii au descoperit ca cei care mediteaza au avut o abiltate mai mare de a produce un numar mai ridicat de anticorpi, evidentiind si un sistem imunitar mai tare, comparativ cu omologii lor.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *