Paris

De ce nu are Parisul zgarie nori

Daca ai analizat vreodata orasul Paris, ca de exemplu in scena din „Armageddon” in care este distrus de catre un asteroid, poate ai observat ca partea centrala a orasului nu are, practic, nicio cladire inalta. Pare ciudat pentru o metropola europeana agitata, nu? Pai, asta se intampla pentru ca nimeni nu mai poate construi nimic in Paris, fara ca orasul sa se surpe in pamant, multumita unui labirint haotic facut din tuneluri necartate care au fost sapate sub el.

Ghips si piatra de var au fost adunate sub oras incepand cu secolul al XIX-lea. Pe masura ce orasul a crescut, la fel s-a intamplat si cu tunelurile, dar nimeni nu s-a obosit sa tina evidenta a cat de multe dintre ele erau sapate sau cat de departe s-au extins in oricare directie, pentru ca ingineria e mai distractiva asa. Cateva suburbii parizene au fost inghitite de catre puturile miniere de-a lungul urmatoarelor secole, iar in anii 1700, intregi sectiuni din Paris cadeau in pamant.

Oficialii orasului au fost surprinsi, tinand cont ca niciunul dintre ei nu avea idee ca Parisul statea deasupra unei ferme uriase de furnici pline de minerale nerafinate si scheletele saracilor.

Regele Ludovic al XIV-lea a trimis niste oameni sa investigheze de ce pamantul manca orasul, iar acestia au descoperit ca aproape cam tot Parisul era in pericol sa se prabuseasca, fiind construit pe cariere fragile care, din nou, nimeni nu s-a obosit sa le tina evidenta. Imbunatatiri asupra tunelelor au inceput imediat, dar, in ciuda catastrofelor numeroase, Franta a continut sa faca gauri sub capitala sa pana la sfarsit anilor 1800.

Guvernul francez si-a dat seama in anii 1950 ca, practic, ii sapau Parisului o mare groapa de cimitir, si, de atunci, aproape toate tunelele au fost inchise. Orasul are limite de greutate impuse pe cladiri pentru a evita sa se puna prea multa presiune asupra puturilor de mina jerpelite de sub el, si de aici lipsa zgarie norilor din Paris. Totusi, din moment ce sectiuni ale tunelurilor inca se mai prabusesc, si nu e nevoie decat de un cutremur mic sau o explozie a la Luc Besson pentru a ingropa intregul oras precum sediul S.H.I.E.L.D.

Turnul Montparnasse a facut exceptie, insa ridicarea sa a fost intens criticata. Ca urmare, ridicarea unei cladiri mai mari de sapte etaje in zona centrala a Parisului este interzisa.

 

 

Related Posts

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *