Trey Songz plangand

De ce ne simtim mai bine dupa ce plangem?

OK, deci, esti pe cale sa plangi? Ar avea mai mult sens daca plansul ar fi fost un obicei pe care l-am fi facut mereu ca raspuns la durerea fizica, ca atunci cand eram copii – chiar si animalele vor scoate un sunet, vor scheuna atunci cand cineva le calca din greseala. Insa, oamenii pleaca din oricare motiv: cand se intampla ceva tragic, cand vedem un film tragic, cand suntem foarte fericiti. De ce oare o emotie puternica ti-ar face ochii sa inceapa sa urineze peste fata ta?

Adevarul surprinzator:

Desi, de obicei, ne gandim la plans ca fiind un semn de slabiciune sau o chestie facuta ca sa primesti un Oscar, unii cercetatori cred ca actul plansului este, de fapt, modul trupului de a scapa de stres – literalmente.

Dupa cum e cazul cu majoritatea lucrurilor, totul incepe cu substantele chimice din creier. Exista una, numita hormonul adrenocorticotropic (ACTH), care joaca un rol important in declansarea cortizolului, hormonul responsabil pentru stres. Cand devii agitat din punct de vedere emotional, ACTH-ul se aduna, care, la randul lui, duce la marirea stresului. Lucru care te face mai usor de agitat. Este un cerc vicios din care nu exista scapare deloc. Asa ca de ce nu ne sufocam cu stresul care apare de fiecare data cand vedem o poveste trista in ziare sau pe internet?

Pentru ca, uneori, creierul, pur si si simplu, decide ca i-a ajuns toata drama asta si arunca o gramada de ACTH din corpul tau. Prin canelele lacrimale. Banuiesc ca este mai bine pe acolo, decat prin alte zone ale corpului.

Deci, plansul este doar modul corpului tau de a stabiliza nivelul de substante chimice prin improscarea, la propriu, a substantelor chimice tensionante in exces prin canalele lacrimale. De aceea majoritatea oamenilor se simt mai bine dupa ce plang – toate chestiile alea care te faceau sa te simti trist au fost indepartate – la propriu.

 

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *