De ce au devenit oamenii albi?

Oamenii ”vin” intr-o gama mai larga de culori, de la culori inchise- asemeni ciocolatei negre, pana la un alb aproape stralucitor. Varietatea de culori a pielii oamenilor reprezinta un raspuns al dezvoltarii evolutioniste, iar potrivit biologilor, aceasta modificare s-a petrecut in timpul marii migratii a oamenilor care au plecat din Africa spre alte zone ale pamantului, migratie care a avut loc acum 100,000 sau 50,000 de ani in urma.

Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la o idee comuna care ar putea explica diferenta culorii pielii intre oameni. Asadar, acestia sustin ca la latitudini mai mari exista un nivel mai scazut de vitamina D, soarele este ma putin intens la poli decat la ecuator, cauzand ca oamenii care s-au stabilit aici sa se adapteze la o nuanta mai deschisa a pielii. Insa, unele studii sugereaza ca exista si alti factori care contribuie la modificarea culorii pielii.

Teoria culorii pielii

Vitamina D joaca un rol destul de important in cresterea oaselor si in protectia naturala a organismului impotriva unor boli, cum ar fi incapacitatea de a absorbi vitamina D in zone unde lumina soarelui este mai putin puternica. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca acest lucru a contribuit la scaderea sperantei de viata a oamenilor actuali, comparativ cu stramosii nostri de la inceputurile lumii.

Aceasta expicatie se potriveste perfect cu faptul ca pielea omului devine din ce in ce mai deschisa la culoare pe masura ce ne indepartam de ecuator si ne apropiem de poli. Suna logic, nu-i asa?

De fapt, se pare ca a existat o presiune a concurentei evolutionare care a contribuit la dezvoltarea unei pieli mai deschise la culoare. Autorul unui studiu care se ocupa de acest subiect sustine ca ”in opinia mea, ipoteza vitaminei D este una din cele mai putin probabile ipoteze raspandite despre deschiderea culorii pielii, cu toate ca oamenii din comunitatea stiintifica nu s-au decis asupra acestui lucru.”- sustine Asta Juzeniene de la Universitatea din Oslo, Norvegia.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *