E.T.

De ce a fost interzis filmul „E.T.” in Scandinavia

Tarile Europei nordice sunt cunoscute pentru faptul ca sunt printre cele mai deschise la minte din toata lumea, pentru traiul lor de viata ridicat, poluarea redusa si ABBA. Insa, din cand in cand, o mai dau si ei in bara, intr-un mod amzuant, insa, fara repercursiuni grave.

De exemplu, daca ati vazut filmul „E.T.” prin anii 1980 sau 1990, sigur a avut un impact puternic asupra copilariei voastre, fie pentru ca v-a atins povestea la suflet, fie pentru ca v-ati speriat de el. Insa, nu si daca ati crescut in Suedia, Finlanda sau Norvegia, unde, oricui sub 12 ani i s-a interzis sa vada filmul cand a fost lansat. Dar nu pentru ca E.T. era un extraterestru cam infricosator care ne-a facut macar un prieten sa doarma cu lumina aprinsa dupa vizionare, ci pentru ca guvernele acestor tari au considerat ca filmul va avea o influenta negativa, deoarece prezinta adultii ca fiind inamici ai copiilor.

Se pare ca unii adulti din Scandinavia erau ingrijorati ca singurul lucru care sta intre ei si un scenariu a la „Children of the Corn” era un film in care un grup de copii se imprietenesc cu o creatura din spatiu si adultii in costume de afaceri incearca sa-l rapeasca. Comisia de cenzura a filmului suedeza a considerat ca vizionarea peliculei va planta idei in subconstientul copiilor, invatandu-i sa le fie frica si sa nu asculte de adulti.

Se pare ca cei mici au fost „scandalizati” de restrictie si au tinut proteste adorabile in fata cinematografelor, purtand cu ei semne cu declartii precum „Filmele pentru copii sunt facute pentru copii” si „Vrem sa vedem E.T.”. Unii copii chiar au mintit in legatura cu varsta lor pentru a intra sa vada filmul. Spre surprinderea tuturor (sau a mai putinora), copii au crescut bine mersi, fara sa dezvolte o teama sau rebeliune nemaiintalnite fata de adulti.

Related Posts

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.