Cine a fost Vlad Tepes?

Contele Dracula ar putea fi un personaj fictiv care face ca sangele sa fie subiectul principal intr-o seara de Holloween, insa istoria sa nu este deloc asa. Vlad Tepes, cunoscut in perioada sa de glorie ca Dracula sau Draculea- in romana veche, a fost un domnitor medieval cu o sete figurativa de sange.

Asa cum ii sugereaza si numele- Vlad Tepes (care, de fapt, era o porecla)- Vlad avea o inclinatie spre a-si pedepsi crunt dusmanii. Cu toate acestea, o mare parte din cunostintele istoricilor moderni despre Vlad al III-lea provin din texte tiparite in secolul al XV-lea, atat din timpul cat si dupa domnia sa. Acuratetea istorica a acestor texte- dintre care multe au fost scrise de dusmanii sai- nu poate fi confirmata.

A fost Vlad Tepes un monstru sau un domnitor medieval ca oricare altul? Proabil ca lumea nu va afla niciodata care este adevarul. Insa, exista unele lucruri mai putin cunoscute despre adevaratul Dracula care ajuta la explicarea modului in care acesta si-a castigat asa o reputatie.

Vlad cel razbunator

Imagineaza-ti ca iti traiesti anii adolescentei ca si ostatic politic a carui soarta depinde de actiunile tatalui, conducatorul unei regiuni sfasiate de razboi. Cam asta a fost adolescenta lui Vlad Tepes.

In anul 1442, Vlad Tepes si fratele sau mai mic, Radu, au fost predati sultanului Murad al II-lea care conducea Imperiul Otoman. Atunci, tinerii erau tinuti ostatici pentru ca turcii sa fie siguri ca principalul conducator al Tarii Romanesti ramane loial otomanilor.

Cruzimea lui Vlad Tepes este destul de bine documentata in textele istorice, insa ceea ce iese cel mai tare in evidenta este cruzimea cu care isi teroriza dusmanii. De exemplu, o metoda de executie preferata de-a sa era trasul in teapa, si nu era doar o metoda sadica de a scapa de oponentii sau, ci era si o strategie de-a sa de a-si speria dusmanii.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *