Charles Dickens

Charles Dickens si obsesia pentru morti

Pentru ce este cunoscut:

Charles Dickens ne-a oferit carti clasice precum „Oliver Twist”, „Marile sperante” si „Colind de Craciun”. In cele mai cunoscute povesti ale sale, lumea este, in cele din urma, un loc in care toti oamenii buni sunt recompensati, iar fantomele sunt creaturi magice care isi petrec timpul oferindu-le lectii de viata.

In viata reala, insa:

Pe langa sustinerea iubirii fratilor nostri oameni, lui Dickens ii mai placea ceva: sa se uite la cadavre. Mda, venerabilului Charles Dickens ii placea foarte mult sa viziteze morga publica din Paris si sa se uite la cadavre pur si simplu. Si nu se uita doar la un trup, ii zbura mintea putin si apoi pleca – nu, trebuia sa-l priveasca si sa contempleze toate micile aspecte care se gaseau in privirea goala a persoanei decedate.

Nu facea asta pentru a medita asupra existentei sufletului omenesc sau sa lamenteze tragedia mortii unei alte victime din cauza societatii nedrepte: pur si simplu ii placea sa se uite la oameni morti, asa cum unor oameni le place sa se uite la trenuri sau la dansatoare exotice. Nici nu putem spune ca a facut asta ca cercetare pentru cartile sale, pentru ca nu a atins niciodata subiectul – cartile lui sunt despre trairea vietii.

In realtiate, nici macar Dickens nu stia de unde aparuse aceasta obsesie morbida. „Sunt tras de o forta invizibila in morga”, mentionase acesta intr-o scriere. Intr-o zi l-a fortat pe prietenul sau bun, Maclise, sa vina cu el in morga si apoi l-a criticat cand cadavrele l-au deranjat. Cu alta ocazie, acesta a fost prezent la o executie cu ghilotina in Roma si a ramas in zona pentru a examina corpul, descriind „evidenta anihilare a gatului”. Va trebui sa verific, dar sunt destul de sigur ca aceasta propozitie nu apare nicaieri in „Colind de Craciun”.

Apropo de asta, dependenta sa de moarte era atat de mare incat a mers la morga chiar si in ziua Craciunului. Ganditi-va la asta.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.