Crater

Cercetatorii sau apropiat de craterul siberian misterios

Cand un elicopter a descoperit un crater gigan in peninsula Siberiei, Yamal, acest loc a luat pornit rapid speculatii despre sfarsitul lumii. Oamenii sugerau ca gaura a fost creata de un meteorit sau de o explozie subterana cauzata de gazeele naturale sau chiar de o entitate extraterestra.

Craterul pare a fi cu adevaratat incredibil pentru a fi adevarat. Cu toate acestea cercetatorii au reusit sa ajunga la locul craterului pentru a investiga in mai de aproape. Chiar daca expeditia cercetatorilor a dus la descoperirea de informatii cu caracter nou, cauza acestui fenonem nu a fost inca descoperita.

Unii cred ca acest crater sa creat prin „pingo” – un fenonem geologic care au loc in locatii din permafros precum peinsula Yamal. Un pingo este un deal sau un dom care se formeaza in permafros datorita formatiunilor de gheata din subterat cauzate de apa subterana care se indreapta spre suprafata. Acolo, apa ingheata datorita temperaturilor scazute si in caz ca se dopeste lasa in urma un crater imens.

O alta posibilitate ar fi aceea ca gazele naturlae acumulate de mii de ani au fost fortate la suprafata si au lasat in urma acest crater imens. Tot ce pot spune deocamdata oamenii de stiinta este ca fenomenul a fost unul cauzat de o explozie interna. Mai exact presiunea acumulata in subterat a dus la fortarea unui strat de pamant in exterior, fapt ce ar explica pamantul din jurul craterului.

Se speculeaza ca gazul inghetat, sarea si nisipul din subteran ar fi ajuns la o temperatura care ar fi creat o astfel de intamplare. Efectul este unul asemanator cu un dop de sampanie care sare din sticla.

Cercetatorii spun ca fenomenul se datoreaza probabil cresterilor de temperatura din zona si datorita incalzirii globale, desi pentru a confirma aceasta ipoteza mai sunt multe cercetari de realizat. Peninsula Yamal a avut parte de veri calduroase in ultima perioada ce ar fi dus la topirea gazelor inghetate.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *