galaxii-univers

Cel mai mare lucru din Univers

Astronomii au descoperit o adunatura gigant de galaxii, intr-o zona destul de indepartata a Universului, si asta doar cu ajutorul Telescopului Spatial Spitzer al NASA, dar si a Infrared Survey Explorer (WISE). Adunatura de galaxii se afla situata la 8,5 miliarde de ani-lumina departare, fiind cea mai mare structura masiva gasita de oamenii de stiinta pana in prezent, si la o distanta atat de mare.

Clusterul (adunatura) de galaxii este legat gravitational de mii de alte galaxii, iar fiecare dintre acestea contine miliarde de stele. Aceste adunaturi au tendinta de creste din ce in ce mai mari de-a lungul timpului, pe masura ce isi insusesc noi membri. „In functie de intelegerea noastra a modului in care clusterele de galaxii continua sa creasca de la inceputul Universului, aceasta adunatura ar trebui sa fie una din primele cinci cele mai masive grupe de galaxii existente, la ora actuala”- sustine co-autorul Peter Eisenhardt, om de stiinta pentru WISE si NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California.

In anul ce va urma, echipa de cercetatori planuieste sa analizeze mai in detaliu galaxiile din aceasta grupare, in ideea de a descoperi care este cea mai mare. „Dupa ce vom gasi cea mai mare galaxie, vom incepe sa investigam modul in care galaxiile au evoluat in aceste medii extreme”. Din cauza faptului ca luminii ii trebuie foarte mult timp pentru a ajunge la noi, putem vedea obiectele de la departare asa cum se prezentau in trecut. „De exemplu, vedem galaxia numita Massive Overdense Object (MOO) J1142+1527 asa cum a aratat acum 8,5 miliarde de ani, cu mult timp inainte ca Pamantul sa se formeze”- mai adauga oamenii de stiinta.

Cum s-a capturat imaginea?

Galaxia MOO J1142+1527 este vazuta, in prezent, asa cum arata in urma cu 8,5 miliarde de ani. Galaxiile rosii din centrul gruparii alcatuiesc „inima” clusterului, iar imaginea este realizata din observatiile de lungimi de unda- observatii in infrarosu realizate de catre Tellescopul Spatial Spitzer al NASA; lumina vizibila capturata cu ajutorul Observatorului Gemini din varful Mauna Kea- Hawaii; si unde radio preluate de la Combined Array for Research in Millimeter-wave Astronomy (CARMA).

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *