Ce sunt gazele cu efect de sera si ce impact au asupra pamantului?

Asa cum le sugereaza si numele, gazele cu efect de sera actioneaza asemeni unui acoperis de sera care prind caldura pamantului intr-un soi de „capcana”. Acest proces are loc in doua etape. In primul rand, gazele cu efect de sera permit luminii vizibile si a celei ultraviolete sa treaca prin atmosfera Pamantului fara niciun fel de obstacol, astfel ca ajung nestingherite la suprafata acestuia. Apoi, cand lumina loveste suprafata Pamantului si este reflectata inapoi in atmosfera ca si energie in infrarosu sau caldura, gazele cu efect de sera absorb aceasta caldura si incalzesc planeta.

Cel mai cunoscut gaz cu efect de sera, facut de om, este cel reprezentat de clorofluorocarburi- CFC. O buna parte din aceste gaze se gasesc in mod natural in atmosfera, inclusiv in vaporii de apa, dioxid de carbon, metan si protoxid de azot. Activitatile umane au determinat o crestere a ambelor gaze- atat cele produse de om cat si cele naturale- in special, cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera se afla, in prezent, la un nou record mondial, potrivit datelor National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Acelasi lucru se intampla si cu temperaturile medii globale.

Gazele cu efect de sera si schimbarile climatice

Cum ziceam, gazele cu efect de sera capteaza caldura in troposfera, adica in zona atmosferei in care se petrec majoritatea fenomenelor climatice, iar incalzirea globala pe care o provoaca afecteaza sistemele de climatizare ale Pamantului. Acest lucru este valabil mai ales in cazul dioxidului de carbon. In ultima parte a secolului XX, oamenii de stiinta au observat ca nivelul CO2 este in crestere. Utilizarea de combustibili fosili a impins ca nivelul dioxidului de carbon sa sara de pragul de 350 ppm- care este considerata a fi limita superioara.

Daca aceasta valoare de 350 ppm este depasita cu mult, atunci vor avea loc o serie de evenimente climatice cu efect devastator. Din pacate, nivelul acestuia este, in prezent, de 392.94 ppm, potrivit NOAA, iar efectele neplacute ale climei au inceput sa apara.

Related Posts

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *