molecula Universului

Ce stii despre cea mai celebra molecula din Univers?

Este a doua cea mai abundenta substanta din Univers. Dizolva mai multe materiale decat orice alt solvent. Stocheaza mari cantitati de energie, iar viata pe care o stim acum nu ar fi posibila fara aceasta substanta. Si cu toate ca aceasta substanta acopera mai mult de 70% din suprafata Terrei, multe parti ale lumii sunt lipsite de ea: apa- cea mai pura substanta de pe Pamant.

In unele cazuri, apa este substanta pe care o cunoastem cel mai bine si asta din cauza ca reprezinta 75% din corpul nostru. In fiecare zi o bem, ne spalam, curatam sau o folosim pentru depozitarea deseurilor. Cu toate acestea, oamenii de stiinta inca incearca sa inteleaga proprietatile remarcabile ale apei, iar secolul XXI ne va face sa ne gandim la apa ca si cum ar fi ceva nemaintalnit.

De ce este apa atat de remarcabila?

In cea mai mare parte a istoriei umane, apa a fost considerata una din cele patru elemente de baza asezata langa aer, pamant si foc. Abia in secolul XVIII, chimistul Antoine Lavoisier a trecut curent electric prin apa si si-a dat seama ca aceasta este formata din doua gaze: hidrogen si oxigen.

Formula apei este H2O- adica doi atomi de hidrogen si unul de oxigen. Una din cele mai remarcabile proprietati ale apei consta in faptul ca legaturile de hidrogen se formeaza si se reformeaza continuu. Legaturile de hidrogen ofera apei o caldura specifica destul de mare, ceea ce inseamna ca dureaza foarte mult timp pentru a se incalzi. De asemenea, are un punct de fierbere destul de ridicat in comparatie cu alte molecule chimice similare, cum ar fi hidrogenul sulfurat.

De la o stare la alta

Chiar si mai remarcabil este ca apa- singura substanta cunoscuta omului- reuseste sa treaca de la lichid la solid sau gazos. Practic, orice alta substanta devine mai densa atunci cand ingheata, insa multumita proprietatilor remarcabile, cuburile de gheata reusesc sa pluteasca pe apa. Mai important pentru organismele vii, lacurile si alte zone de apa ingheata de sus in jos.

Densitatea extrem de mica a ghetii este atribuita faptului ca moleculele de apa au nevoie de energie termala pentru a mentine orientari aleatorii. Pe masura ce temperatura scade, moleculele incep sa se alinieze in grilaje regulate. Pentru a face acest lucru, distanta dintre ele trebuie sa creasca iar, ca urmare, gheata este cu aproape 9% mai putin densa decat apa lichida.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *