creatina monohidrata

Ce este creatina?

Creatina este o substanta chimica sintetizata in mod natural de corp. Ficatul si rinichii produc aceasta substanta, in timp ce muschii o depoziteaza. Creatina este un aminoacid derivativ care este absolut necesar muschilor scheletici, jucand un rol foarte important in producerea de adenozin trifosfat. Este sintetizata de corp din arginina, metionina si glicina. Unele din sursele alimentare de unde poate fi procurata sunt carnea si pestele. Adevarate depozite ale acestei substante sunt muschii scheletici, intrucat ea ajuta la cresterea puterii si mesei musculare.

Cei ce practica sportul sau au o activitate fizica mare consumatoare de energie obtin adenozin trifosfat prin consumul de alimente bogat in creatina. Cei ce urmeaza un regim vegetarian pot beneficia de ajutorul suplimentelor sub forma de pastile sau prafuri. Beneficiile creatinei se fac simtite si in cazul persoanelor ce sufera de slabiciuni si afectiuni musculare si diverse alte boli cardiace sau chiar Parkinson. Suplimentele cu creatina ofera energie muschilor, luptand cu oboseala musculara si facilitand recuperarea.

Creatina ajuta fara indoiala la cresterea masei musculare. Cand se fac exercitii fizice intense, moleculele de fosfat sunt folosite pentru un plus de energie. Cum acest aminoacid derivativ este un furnizor de fosfat, persoana obtine energia necesara. Exact in acest fel se comporta creatina: mareste considerabil rezistenta organismului la efort, putand fi sustinute mult mai mult exercitii fizice precum alergat, ciclism, ridicat de greutati si altele. Pe langa faptul ca mareste rezistenta muschilor la efort, lucrandu-i in plus ajuta si la cresterea masei musculare. Cu toate acestea, dupa cum se stie, orice exces este daunator, fapt valabil si in cazul creatinei.

Un nivel ridicat de creatinina, produs secundar al creatinei, poate expune o persoana la un risc ridicat de a dezvolta probleme la rinichi. Acest produs rezidual este filtrat prin rinichi si acestia pot ajunge sa fie suprasolicitati. Astfel se pot forma uneori si pietre la nivelul rinichilor; nu este recomandat consumul de suplimente cu creatina persoanelor care au probleme cu rinichii sau cu ficatul.

Dezhidratarea este un alt efect advers care este insotit de consumul acestor suplimente. Acest efect apare datorita faptului ca acest aminoacid derivativ absoarbe apa din alte zone ale corpului catre muschi. Daca nu sunt consumate conform dozajului recomandat, suplimentele pot duce la simptome ale dezhidratarii precum crampe, diaree, greata, balonare si pierderea poftei de mancare. Asigurati-va asadar ca va mentineti hidratat corespunzator, pentru ca va fi necesar un aport de lichide mult mai mare in organism – in primul rand datorita absorbtiei apei in muschi, apoi datorita exercitiilor fizice intense in care corpul se incalzeste, transpira si elimina apa.

Cea mai buna forma sintetizata a acestui aminoacid derivativ este considerata a fi creatina monohidrata. Supradoza are desigur efecte adverse, de aceea in momentul in care te-ai hotarat sa iti maresti masa musculara cu ajutorul suplimentelor de creatina monohidrata trebuie sa stii si care sunt efectele adverse de care poti suferi.

Desi este o sursa excelenta de energie, trebuie sa respecti dozajul si sa mentii un stil de viata sanatos, o buna alimentatie si o hidratare corespunzatoare. Creatina absoarbe apa din organism in muschi, de aceea se recomanda consumul in plus de lichide, iar inainte de a face achizitia acestor suplimente, cere parerea unui specialist sau treci prin mai multe review-uri ale produsului pentru a fi pe deplin informat

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *