ulei castrol

Cand se schimba uleiul?

Daca motorul este inima vehiculului, uleiul de motor este sangele, lichidul vital care mentine motorul in stare de functionare si eficienta optima. Daca nu schimbi uleiul periodic, motorul va deveni ineficient si in cele din urma se va defecta. Vor aparea frecarea si zgomotele implicate de o lubrifiere necorespunzatoare, vor fi emise noxe in plus si va creste si consumul de combustibil. Lipsa uleiului de motor afecteaza astfel toate aspectele functionarii vehiculului.

Uleiul de motor actioneaza ca un agent de racire si lubrifiere a motorului. Datorita frecarii se genereaza caldura in motor datorita in special faptului ca se realizeaza arderea combustibilului. Uleiul de motor se comporta ca un agent de curatare, ducand impuritatile catre filtrul de ulei, acestea fiind astfel inlaturate. Acest fapt ajuta mult la reducerea actiunii corozive a impuritatilor asupra motorului datorate ruginii si uzurii. De aceea, pentru functionarea optima se impune schimbul de ulei periodic.

Se pune intrebarea cat de des se face schimbul de ulei? Depinde de mai multi factori precum: uzura masinii, conditiile in care se conduce, stilul de condus al proprietarului sau uzura motorului. Numarul mediu de kilometri parcursi pana la un schimb de ulei este 10.000 km. Acest lucru este specificat in cartea tehnica a fiecarui autovehicul, cu toate acestea, pentru masinile ce au un numar mai mare de kilometri parcursi, care sunt mai uzate, se recomanda o schimbare mai frecventa a uleiului. Pentru autovehiculele noi, de obicei schimbul de ulei se recomanda a fi facut undeva intre 10.000 – 15.000 km, sau la un an de zile de rulat, oricare dintre acestea se intampla mai repede. In conditii ideale de condus, nu se va aprinde becul de la ulei din bord decat dupa parcurgerea acestei distante. Pe de alta parte, daca iti conduci masina pe drumuri prafuite, pe vreme foarte calda sau foarte rece, sau zilnic intr-un trafic intens (necesitand porniri si opriri multe si repetate), intervalul se reduce.

Exista diversi producatori de ulei de motor, in momentul in care apare necesitatea schimbului de ulei trebuie sa te asiguri ca faci alegerea cea mai buna. Spre exemplu, dupa parcurgerea distantei, ai cumparat ulei castrol si apoi mergi la un service autorizat, unde faci si schimbul. Daca preferi sa nu cheltui, poti face schimbul de ulei si in regie proprie, dar desigur trebuie sa tii cont si de faptul ca pe langa schimbul de ulei vor trebui inlocuite si filtrele. De aceea e mai bine sa lasi aceasta operatiune pe mana profesionistilor.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *