steaua lui david

Cand a aparut legatura dintre Steaua lui David si iudaism

Steaua lui David este, de departe, unul dintre cele mai puternice si recognoscibile simbolurile ale iudaismului si identitatii evreiesti. Potrivit mitului, simbolul a fost pentru prima folosit pe scutul de batalie a Regelui David (de aici si numele original, „Magen David”, care inseamna scutul lui David) doar pentru a le oferi sansa inaimicilor lui Israel care se apropiau prea mult sa vada exact la ce Dumnezeu ii va trimite.

Scutul unui rege care este sustinut de divinitate este un logo destul de smecher. Pacat ca Steaua lui David nu are nicio legatura cu asta. Steaua in sase colturi care ne vine in minte cand ne gandim la iudaism este doar o forma oarecare. Arata bine, asa ca a tot aparut in diferite culturi si contexte. Evreii o foloseau in sinagogile de demult, intr-adevar, insa avea doar scop decorativ. O puteai vedea alaturi de alte simboluri, ca steaua cu cinci colturi, flori si, ironic, svastica (in unele culturi, svastica este un simbol norocos).

In Evul Mediu, steaua a inceput sa aiba gravitas mistic in zonele in care locuiau evreii, insa chiar si atunci, simbolul a devenit mai popular in folclorul crestin. Pentru o perioada lunga de timp, puteai sa vezi Steaua lui David in biserici sau in spectacolele magicienilor (steaua era un simbol des intalnit in alchimie si magie). Steaua lui David moderna nu a inceput sa fie folosita la scara larga pana in secolul XIX, cand s-a realizat un steag nou pentru comunitatea evreiasca din Praga; popularitea a aparut in datorita atractivitatii si aspectului memorabil, fiind acum un simbol cunoscut in toata lumea ca apartinand iudaismului.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *