cacao-vechime

Cacaoa dateaza de acum 10 milioane de ani

Delicioasa si bogata, gustul ciocolatei este o sursa de fericire de mii de ani. Insa, in prezent, expertii sunt de parere ca, cacaoa are o istorie mult mai veche decat s-a crezut pana acum. Oamenii de stiinta au demonstrat ca arborele de cacao- Theobroma cacao- a evoluat de acum 10 milioane de ani, iar aceasta descoperire ar putea ajuta la prevenirea deficitului de ciocolata care ameninta lumea.

Pana la aceasta descoperire, oamenii de stiinta au presupus ca, cacaoa dateaza de acum 3100 de ani, dupa ce urmele de cacao au fost descoperite in America Centrala. In special, cercetatorii au identificat un reziduu de compus chimic care provine exclusiv de la planta de cacao, in vase de ceramica care dateza din anul 1100 i. Hr., in Puerto Escondido, Honduras. Cu toate acestea, noul studiu impinge varsta boabelor de cacao cu mult mai tarziu.

Dr. Richardson si colegii sai au descoperit ca arborele de cacao este unul din cele mai vechi specii din genul Theobroma, evoluand inca de acum 10 milioane de ani. Aceasta descoperire este una uimitoare, deoarece sugereaza ca arborele de cacao a avut suficient timp pentru a se diversifica din punct de vedere genetic, fiecare specie avand posibilitatea de a se adapta conditiilor locale. Cercetatorul mai sustine ca variatia genetica inseamna o cultivare a tulpinilor de arbore de cacao in zone deficitare, astfel incat acestea pot dezvolta rezistenta la boli si schimbari climatice.

Criza de ciocolata

Acest lucru sugereaza ca arborele de cacao este mult mai batran decat s-a crezut initial, ceea ce inseamna o rezolvarea la cresterea cererii de ciocolata de la nivel mondial. Rezultatele provin de la expertii care au avertizat ca lumea este pe punctul de a se cconfrunta cu o criza a aprovizionarii de ciocolata, datorita instabilitatii in zonele de crestere a arborelui de cacao si a cererii foarte mari in statele dezvoltate.

Ciocolata este un produs al boabelor de cacao ce provin din arborele Theobroma, care inseamna „mancarea lui Dumnezeu”. Insa, principalele regiuni producatoare de cacao se gasesc in Africa de Vest, America de Sud, Asia de Sud si in Pacific, dar care sunt vulnerabile la amenintarile schimbarilor climatice, a instabilitatii politice, a bolilor si a daunatorilor.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *