atac cibernetic

Ar putea atacurile cibernetice sa cauzeze dezastre nucleare?

Un nou raport international sustine ca industria nucleara a SUA este blocata din cauza unei „culturi de negare” in ceea ce priveste riscurile unui atac cibernetic. Nu numai ca exista o multime de lucruri ce nu pot fi prevenite de securitate, raportul mai sustine ca exista o tendinta generala de atac care nu poate fi prevazuta- intamplandu-se cam acelasi lucru care a avut loc la Fukushima si care ar fi putut evitat din punct de vedere tehnologic.

Dezastrul de la Fukushima a ajuns sa scape de sub control datorita unui singur aspect: generatoarele diesel care alimentau sistemele de racire pentru reactor au fost pur si simplu distruse de catre tsunami. In combinatie cu cutremurile simultane si valurile de tsunami, esecul a aparut in mai mult sisteme de siguranta, iar acest lucru a condus la un scenariu devastator- temperatura din interior a depasit valoarea de topire a probei nucleare. Ei bine, raportul anterior mentionat sustine ca astfel de cazuri ar putea sa mai aiba loc, daca se realizeaza si atacuri cibernetice, care ar putea inactiva rutinele de siguranta si intretinerea sistemelor de siguranta.

Securitate cibernetica

Ca sa ne lamurim” acest raport este extrem de ingrijorator, si scoate la iveala o atitudine apatica catre securitatea cibernetica, care se implica mai departe decat in industria nucleara. In general, aceasta industrie este condusa de baroni care isi maximizeaza profitul la maxim, astfel ca nu este surprinzator faptul ca nu se mai investeste in sistemele de siguranta. Probleme de finantare nu inseamna doar lipsa de siguranta, dar si o pierdere de interes din partea angajatilor.

Raportul sustine ca toate centralele nucleare ar trebui sa fie deconectate de la reteaua de Internet publica, tocmai pentru a se evita astfel de dezastre nucleare, care ar putea lua nastere din cauza unor atacuri cibernetice. In realitate, amenintarile cibernetice catre centralele nucleare sunt asemanatoare cu majoritatea centralelor electrice: adica NU FUNCTIONEAZA! Este aproape imposibil- dar nu in totalitate- ca un hacker sa poate da nastere unui dezastru radioactiv, asa ca acest aspect nu ar trebui sa fie exclus din rutina de siguranta.

Related Posts

Un comentariu

  1. Cred ca acum e posibil sa faci orice cu ajutorul tehnologiei, asa ca nu ma mira un atac nuclear deloc. Mi-e tare teama ca tehnologia sa nu se intoarca impotriva noastra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *