concurenta

Analiza competitiva eficienta

Supravietuirea companiei nu este masurata doar de profiturile obtinute ci implica si depasirea concurentei. Tehnicile de marketing si cele militare au un lucru in comun – atacul si distrugerea inamicului. Chiar si pentru a-si mentine pozitia de top o companie trebuie sa isi infranga concurenta.

Vechea zicala „Tine-ti dusmanii mai aproape decat prietenii” are perfect sens in acest caz. Trebuie sa stii exact cu cine concurezi, care iti sunt competitorii. Inainte de a intra cu un produs pe o piata, este foarte important sa stii despre ce concurenta si ce activitati are, in ce fel iti poate afecta afacerea si cum poti inversa aceste efecte.

Companiile care se lupta sa ajunga in top sau care sunt deja acolo si vor sa se mentina trebuie sa faca o analiza a punctelor forte si punctelor slabe ale concurentei pentru a putea castiga un sector cat mai mare de piata si a-si mentine pozitia dominanta.

O replica dintr-un film spunea „A vedea prin ochii concurentului este ca si cum ai sti ca ai castigat deja”. Fie ca esti o firma locala sau globala, trebuie sa ai informatii detaliate despre planificare, strategii, noi lansari de produse si diverse medii de promovare folosite de competitor. Strategiile inovative ale concurentei pot atrage mai multi clienti, poti sa incerci astfel de metode, asadar studiaza-ti competitorii indeaproape si cauta sa dobandesti cat mai multe cunostinte despre produsele si serviciile oferite.

Odata studiata strategia, trebuie sa identifici punctele forte si cele slabe cu privire la competitie. Astfel vei avea o imagine clara asupra zonelor pe care poti porni ofensiva. Spre exemplu daca un concurent are o oferta bogata dar o retea de distributie cu deficiente, poti imbunatati logistica proprie pentru ca produsele oferite de tine sa ajunga mai repede la clienti.

Valorifica aceste oportunitati, profitand de punctele slabe ale concurentei, dar pregateste-te si de ce e mai rau. Daca oportunitatile ajuta la dezvoltare, amenintarile pot incetini sau stopa cresterea companiei. Stabileste-ti de asemenea teritoriul, fa-ti strategii de pozitionare si de identificare a segmentului de piata pe care vei intra. Ulterior, prin intelegerea competitiei va deveni mai usor sa depasesti planurile ei. Analiza competitiva devine o necesitate din ce in ce mai mare pentru companii, cercetarea locului pe care il va ocupa pe piata si pregatirea, planificarea si strategiile impuse avand un rol crucial.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.