marte-martieni

Ajungem martieni?

Asemeni oricarei alte relatii de lunga durata, povestea noastra de dragoste cu planeta Marte a avut atat suisuri cat si coborasuri. Tenta rosie a planetei a facut-o pe aceasta sa fie diferita fata de celelalte, fiind o prezenta nocturna frecventa in viata stramosilor antici, care se uitau la ea cu ochiul liber. Mai tarziu, oamenii au oferit o privire si mai atenta asupra planetei cu ajutorul telescoapelor, insa aceasta continua sa fie un mister pentru intreaga omenire, fiind un subiect care starneste o multime de controverse in randul oamenilor de stiinta.

In urma cu un secol, astronomul american Percival Lowell a interpretat gresit caracteristicile de pe suprafata lui Marte, observand canale pe care, credea el, ca au fost realizate de eroziunea apei intr-o lume uscata. Acesta este doar un exemplu intr-o istorie lunga de imaginatie asupra vietii pe Marte, de la portretizarea martienilor invadatori insetati dupa sange care vin pe Pamant si pana la vizite pe Marte pentru ca oamenii sa se intalneasca cu martienii.

Apa pe Marte

Curiozitatea celor de la NASA a facut ca oamenii de stiinta sa descopere lucruri uimitoare, asa ca echipa de cercetatori a insistat sa isi „arate dragostea” asupra planetei Marte. Si nu au fost dezamagiti: au gasit apa lichida pe planeta rosie. Aceasta descoperire inseamna o crestere a probabilitatii ca exista viata pe Marte- microbi, nu extrateresti verzi cu ochi mari- sporind interesul celor de la NASA de a trimite astronauti pe planeta rosie pana in anul 2030. Aceasta va fi calatoria spatiala care va avea ca scop principal cautarea unor alte forme de viata in sistemul nostru solar. Deci, cat de aproape suntem de momentul de a trimite oameni pe Marte si cat de mari sunt sansele pentru ca un om sa traiasca pe o planeta atat de ostila?

A ajunge pana pe Marte nu e o calatorie care se face chiar atat de usor. Da, este urmatoarea planeta dupa noi, daca nu ar exista distanta descurajanta de peste 100 de milioane de kilometri- mult mai departe decat Luna, care se afla la o distanta de 384.400 de kilometri si este singurul corp ceresc pe care oamenii au pus vreodata piciorul.

Cu toate acestea, NASA impreuna cu alte cateva asociatii private cred ca, prin dezvoltarea si evolutia continua a metodelor de propulsie existente, acestia vor reusi sa trimita o nava spatiala cu un echipaj uman pe Marte.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *